Ipred

Här om dagen var det första april och då började Ipredlagen att gälla. Själv tycker jag att politikerna valde ett passande datum, då första april normalt är känd som dagen då det är tillåtet att skämta fritt.

Ja Ipred käns som ett skämt. Att upphovsrättshavarna ska kunna kräva att internet operatörerna ska lämna ut sina kunders IP-adresser kan nästan liknas med att låta dem lyssna av dina telefonsamtal, vilket är ett hot mot integriteten. Om jag till exempel skulle skicka en fil med filnamnet: "Britney Spears - Oops I Did it Again.mp3" till en kompis, räcker det för att de ska kunna snoka upp min IP-adress, sedan kanske begära en husransakan och beslagta min dator? För att det därefter ska visa sig att det är en cover av låten som jag själv spelat in. Okej... nu överdriver jag, men det är ändå principen jag vill betona.

Jag har en känsla av att fildelningen har ökat till stor del beroende på skivbolagens och filmbolagens envishet när det gäller att kopieringsskydda sina CD- och DVD-skivor, samt DRM-skydda wma-filer. För konsumenten är detta bara onödigt krångligt då man oftast vill ha sin musik i mp3-format. Om CD-skivan inte går att rippa eller inte går att spela i alla CD-spelare på grund av kopieringsskyddet käns det ju menigslöst att köpa den. Musiken som erbjuds på internet är ofta i wma-format (windows media audio), vilket inte är lika kompatibelt som mp3 och går dessutom att DRM-skydda. DRM kan funkera på olika sätt, men begränsar ofta filen att kopieras.

Åter till resonemanget angående ipred...

Jag har full förståelse för att upphovsrättshavarna vill ha betalt för sin musik, sina filmer, böcker osv och det tycker jag de ska ha. Dessvärre tror jag inte att skrämseltaktiken fungerar i längden. Utvecklingen av fildelningsprogram går mycket snabbare och känns mer innovativ än vad de lagliga alternativen verkar vara. Ett förslag jag har grunnat på, vore att alla som vill tanka ner film och musik fritt får betala en summa till STIM och skiv-/filmbolag, kanske som en integrerad del av internetabonnemanget. Det enda problemet jag ser med detta är att det blir svårt att rättvist fördela pengarna. Summan får dessutom inte vara allt för hög. Som det ser ut idag tror jag att fler kommer skaffa sig tjänster som döljer IP'n, till exempel Ipreddator. Är det inte bättre att dessa pengar går till upphovsrättshavarna än dessa tjänster? Jag tror skiv- och filmbolagen måste tänka om och vara betydligt mer innovativa än vad de hittills varit. De enda de har gjort är att försöka begränsa spridningen av sin musik och film. Och vad är vitsen med det? De vill väl ändå att musiken och filmerna ska konsumeras?

/Ipredkritikern


RSS 2.0