Road Trip

De som känner mig kanske vet att jag och mina kompisar ibland brukar hitta på galna saker. Exempel på sådant är att lägga sig med kudde och täcke i en tunnelbanevagn och sova, samtidigt som det filmas och sedan läggs upp på YouTube. När jag, Fredrik och Marcus hänger tillsammans händer åtminstone någonting galet.

Jag tänker nu berätta min version av vad som hände igår kväll.

Klockan var 20.19 och jag satt hemma hos Marcus och spelar PS3 med honom. Plötsligt hör jag det välbekanta ljudet av en skränig elgitarr (min sms-signal). Det var Fredrik som skriver "tja läget? vad görs?". Jag skrev som det var och undrade vad han gjorde. Fredrik svarade att han körde runt med bilen, så Marcus ringde upp Fredrik och frågade om vi skulle göra något. Fredrik åkte då hem till Marcus och vi hoppade in i bilen och åkte.
Ingen av oss anade vilken resa det skulle bli...

Resan bar av mot E4:an norrut. Förbi Upplands Väsby och Märsta tills vi tillsut hamnade i uppsala. Fredrik var då kissnödig och jag och Marcus var hungriga. Vi stannade vid en Mc Donald's-restaurang någonstans i Uppsala. Där inne var det en redig kö eftersom det tydligen varit någon innebandycup i närheten, så det var en massa fjortistjejer i röda innebandydräkter där och åt. När vi fått våra hamburgare blev det snabbt ut därifrån. Dels för att fjortistjejerna spanade på oss + att Fredrik och Marcus försökte sticka iväg med bilen utan mig. (Dock var de för långsamma).

Efter Mc Donald's åkte vi till en bensinmack och tankade. Av någon anledning tog det en väldans tid, trots att vi var ensamma där. (Det kan ha berott på okunnighet + att någon eller några lekte med varningsblinkersen och en viss person ständigt irriterade sig på det. Jag nämner inga namn).

När vi hade tankat trodde jag att vi var på väg hem. Det antagandet skulle dock visa sig vara helt fel (om man inte ser det hela som en enda stor omväg.) Mannen vid ratten (Fredrik) började köra mot Sala. Med jätteimmiga fönster i kolsvart mörker åkte vi på tomma landsvägar. Tillslut nådde vi vårt mål: Sala. Efter några varv i en rondell (vi försökte fotografera en vägskylt) bar det av mot Gävle(!!!). Vägarna var nu ännu mörkare och tomma, imman på rutorna var kvar och i bilen var det rena bastun eftersom vi hade full värme på för att få bort imman. Efter en lååååååång stund stannade vi vid en ytterligare mack för att tanka. När vi svängde in på mackens infart höll Fredrik på att köra över en pinne som stod mitt i vägen, men marcus var uppmärksamm och han skrika till, men dock till sitt egna förtret, han ville ju ha någonting att skratta åt. På bensinmacken fick vi i alla fall papper som vi kunde torka av imman med.

När vi började närma oss Gävle kände vi oss en smula hungriga och hittade tillslut en grill. Utanför grillen stod antagligen byns gangsters med sina gamla bilar, cyklar och mopeder. Vi kände oss lite osäkra med det sällskapet så vi åkte iväg, men irrade omkring innan vi kom till rätt utfart dit vi skulle, så jag antar att vi fick ett antal skumma blickar från gangstrarna.

I närheten av Gävle hittade vi ytterligare en bensinmack där vi köpte på oss proviant för hemresan. (Choklad, annat godis, chips, läsk, saft, knäckebröd mm.) Efter en del strul med att komma upp på motorvägen mot Gävle kände vi oss rätt lyckliga över att vara på rätt väg. Tillslut var vi äntligen framme i Gävle. Nu ville vi hitta den berömda julbocken. När vi åkte omkring i stan och letade efter denna bock lyckades Fredrik vid ett tillfälle köra in i fel riktning på en enkelriktad gata. Framför en nattklubb mötte vi trafik som började ljustuta och folk skrek åt oss. (andra skrattade). Fredrik fick lov och backa och var efter det trött på den staden så det bar av hemmåt.

Ungefär efter en kvart somnade jag och vaknade inte igen förns efter vi passerat Uppsala. Vi var hemma ungeär klockan 03:30 och efter det var det bara bums i säng och vaknade sedan runt kockan 12.

En slutlig analys av detta är att vi ändå hade ganska roligt, trots att det var väldigt onödigt. Om man skänker en omtanke till miljön så är dock detta inget att rekommendera alla andra.

Om ni ändå skulle få för er någon liknade idé, se då till att skaffa en bra bilradio och en bra CD-skiva. Det var någonting som jag saknade under resan. Att lyssna på knastriga radiosändningar med mestadels dålig musik är ingen rekommendation. Vi försökte åtminstone att få lite julstämmning i bilen genom att sjunga julsånger, men det blev inte långvarigt.

Ikväll blir det i alla fall Karaoke på Saxofonia i Helenelund. Fredrik lyckades få mig att ställa upp i en duettävling tillsammans med honom. (Jag hann inte hindra honom att lämna in lappen med bidraget) Vi ska framföra "Summer Nights" ur Grease. Vi får hoppas att de som är där och kollar glömmer bort oss snabbt. Jag har ingen lust att bli trackad för detta resen av livet. Nåja, det är i alla fall Fredrik som sjunger tjejens fraser.

Ha det gött!

///Den nya Travolta

Introduktion

Idag är jag väldigt lat. Jag tänkte nämligen lägga upp ett tal som jag höll sista året på gymnasiet, som handlar om musikens påverkan på oss människor.

Talet jag höll:

Hej jag tänkte tala lite om musik och hur dess påverkan oss alla. Jag tänkte inleda med att sätta på en skiva med lite musik på.

(Vid detta tillfälle spelade jag upp fyra stycken mycket olika låtar. Dessa låtar var Enya - May it Be, 4Clubbers - Together (Megara vs. DJ Lee Remix), Nirvana - Where Did You Sleep Last Night, samt Gyllene Tider - Solsken.)

Nu sitter ni säkert och undrar "varför spelar han upp dessa låtar"? Jo det ska jag berätta för er. Dessa låtar påverkar troligtvis er på olika sätt. I alla fall påverkar de mig.
Jag har alltid tyckt om musik och utövar någon slags musik varje dag och det mår jag för det mesta bra av. Men jag tror inte all musik är bra att lyssna på för den psykiska hälsans skull. T.ex. om du bara lyssnar på depressiv musik tror jag att du tillslut påverkas negativt av den och kanske börjar grubbla och tillslut blir deprimerad. Det låter väl inte så bra, eller hur? Ett annat exempel på att musik kan påverka dig negativt är om du hör musik med en text som du inte alls håller med om, kanske politisk eller som du anser helt enkelt inte stämmer. Det kan göra att du blir arg och kanske tar ut ilskan på någonting annat eller kanske håller den inom dig och plågar dig på det sättet.

Det finns människor som hävdar att man borde akta sig för vissa musikgenrer, att det finns dolda budskap i texterna osv. Ett exempel jag läste om här om dagen var att om man spelar Led Zepplin-låten Stairway To Heaven baklänges kan man höra en massa satanistiska fraser. Själv tror jag inte att något sådant skulle kunna påverka dig, eller mig. Man gör nog oftast sina egna tolkningar av texterna. Dessutom kan jag berätta för er att jag testade att spela låten baklänges och jag kunde inte tydligt höra någonting satanistiskt, jag tror man behöver en viss fantasi för att göra det.

Nog ont om musik nu. Musik är ju faktiskt någonting bra, någonting vi mår gott av. Ja, musik kan ju faktiskt fungera som en slag medicin. Det finns någonting som kallas musikterapi. I Uppsala ligger musikterapiinstitutet. De arbetar utifrån en metod de kallar fmt-metoden (funktionsinriktad musikterapi) och på deras hemsida www.fmt-metoden.se har de beskrivit sin målsättning så här:

"Målet är att med de specialkomponerade musikkoderna skapa strukturella minnesspår i hjärnan och att därigenom åstadkomma reaktioner, omedvetna handlingar, som senare kan organiseras till förmån för individen"

Deras terapi är individuell och deras tillvägagångssätt är att patienten får lyssna på ett pianostycke och ska följa det med något slags slagverk eller speciella blåsinstrument vilket lockar, motiverar och stimulerar patienten. De har ett 30-tal olika musikaliska koder som stimulerar kroppens naturliga utveckling. Under behandlingen får patienten varken instruktioner, kommentarer eller beröm med ord. Meningen är att patienten ska utveckla sig själv utan andras åsikter. Fmt-metodens tre huvudmålgrupper är:
  • Kategori 1: medfödda eller förlossningsskador (ex CP), muskelsjukdomar, traumatiska skador, stroke
  • Kategori 2: begåvningshandikapp, beteendestörningar, autism och autismliknande tillstånd, psykiska störningar ? demenser
  • Kategori 3: specifika funktionssvårigheter som: läs- och skrivsvårigheter, dyslexi, dyskalkuli och koncentrationsstörningar, DAMP/ADHD, Aspergers syndrom mm.

Det finns även en slags egenvald behandling. Musik som avslappnings och avstressning är mycket effektivt även det.

I tidningen Illustrerad Vetenskap nr 7. 2004 kan man läsa om hur musik får vissa hjärncentra att växa om man börjar utöva musik redan som barn. Jag tror absolut att musik gör en klokare. Musik är ett annorlunda sätt att tänka. Det är både melodik och rytmik som spelar in. Texten har också sin betydelse.

I Dagens Nyheter den 25 juni 2002 var det en artikel som handlade om hur en förskola i stockholmsförorten Tensta, med hjälp av sång och musik ?leker fram språket?. De anser att musik stimulerar språkets inlärning. Det tycker jag låter som en bra idé.

Det finns musikstycken som är speciellt uttagna för inlärning. På en skiva som heter med det mycket påhittiga namnet ?Musik för inlärning? finns ett antal lugna barockstycken som anses vara passande för inlärning.

Hur påverkade nu de musikstyckena jag spelade upp som introduktion er? Jag tror att de påverka er olika. Varje person upplever musiken olika. Anledningen till att jag valde just dessa stycken är enligt mig för att de är ganska olika. Det första var mycket avslappnat, det andra stressigt, det tredje något depressivt och det fjärde glatt. Så tolkar jag dem. Jag misstänker att ni kanske har en annan uppfattning än mig? Eller tänker vi lika?

Slutligen vill jag rekommendera er att ägna er åt någonting musikaliskt varje dag, det ger mycket. Ni kanske skulle kunna ta och lyssna på lite annan musik än vad ni brukar, kanske börja spela något instrument. Vem vet, ni kanske blir smartare.

Även om jag kan känna att talet känns aningen amtarmässigt idag, så finns det fortfarande sanningar i det, hoppas ni har blivit något klokare av detta!

Nystart

Jag välkomnar nu mig själv in i bloggträsket och alla läsare hit till min blogg! Nu undrar ni säkert vad kan ni nu förvänta er läsa här! Jo eftersom bloggen är betitlad "Musiken och livet" så kommer ni självklart att få läsa om musik i dess former och förhoppningsvis på en sådan nivå som de flesta kan förstå (och inte bara musiknördar som jag). Självklart kommer inte heller musik vara det enda ämnet här utan även tankar om de situationer jag stöter på i mitt liv och reserverar mig också för andra ämnen.

Ha det gött!!!

RSS 2.0