Introduktion

Idag är jag väldigt lat. Jag tänkte nämligen lägga upp ett tal som jag höll sista året på gymnasiet, som handlar om musikens påverkan på oss människor.

Talet jag höll:

Hej jag tänkte tala lite om musik och hur dess påverkan oss alla. Jag tänkte inleda med att sätta på en skiva med lite musik på.

(Vid detta tillfälle spelade jag upp fyra stycken mycket olika låtar. Dessa låtar var Enya - May it Be, 4Clubbers - Together (Megara vs. DJ Lee Remix), Nirvana - Where Did You Sleep Last Night, samt Gyllene Tider - Solsken.)

Nu sitter ni säkert och undrar "varför spelar han upp dessa låtar"? Jo det ska jag berätta för er. Dessa låtar påverkar troligtvis er på olika sätt. I alla fall påverkar de mig.
Jag har alltid tyckt om musik och utövar någon slags musik varje dag och det mår jag för det mesta bra av. Men jag tror inte all musik är bra att lyssna på för den psykiska hälsans skull. T.ex. om du bara lyssnar på depressiv musik tror jag att du tillslut påverkas negativt av den och kanske börjar grubbla och tillslut blir deprimerad. Det låter väl inte så bra, eller hur? Ett annat exempel på att musik kan påverka dig negativt är om du hör musik med en text som du inte alls håller med om, kanske politisk eller som du anser helt enkelt inte stämmer. Det kan göra att du blir arg och kanske tar ut ilskan på någonting annat eller kanske håller den inom dig och plågar dig på det sättet.

Det finns människor som hävdar att man borde akta sig för vissa musikgenrer, att det finns dolda budskap i texterna osv. Ett exempel jag läste om här om dagen var att om man spelar Led Zepplin-låten Stairway To Heaven baklänges kan man höra en massa satanistiska fraser. Själv tror jag inte att något sådant skulle kunna påverka dig, eller mig. Man gör nog oftast sina egna tolkningar av texterna. Dessutom kan jag berätta för er att jag testade att spela låten baklänges och jag kunde inte tydligt höra någonting satanistiskt, jag tror man behöver en viss fantasi för att göra det.

Nog ont om musik nu. Musik är ju faktiskt någonting bra, någonting vi mår gott av. Ja, musik kan ju faktiskt fungera som en slag medicin. Det finns någonting som kallas musikterapi. I Uppsala ligger musikterapiinstitutet. De arbetar utifrån en metod de kallar fmt-metoden (funktionsinriktad musikterapi) och på deras hemsida www.fmt-metoden.se har de beskrivit sin målsättning så här:

"Målet är att med de specialkomponerade musikkoderna skapa strukturella minnesspår i hjärnan och att därigenom åstadkomma reaktioner, omedvetna handlingar, som senare kan organiseras till förmån för individen"

Deras terapi är individuell och deras tillvägagångssätt är att patienten får lyssna på ett pianostycke och ska följa det med något slags slagverk eller speciella blåsinstrument vilket lockar, motiverar och stimulerar patienten. De har ett 30-tal olika musikaliska koder som stimulerar kroppens naturliga utveckling. Under behandlingen får patienten varken instruktioner, kommentarer eller beröm med ord. Meningen är att patienten ska utveckla sig själv utan andras åsikter. Fmt-metodens tre huvudmålgrupper är:
  • Kategori 1: medfödda eller förlossningsskador (ex CP), muskelsjukdomar, traumatiska skador, stroke
  • Kategori 2: begåvningshandikapp, beteendestörningar, autism och autismliknande tillstånd, psykiska störningar ? demenser
  • Kategori 3: specifika funktionssvårigheter som: läs- och skrivsvårigheter, dyslexi, dyskalkuli och koncentrationsstörningar, DAMP/ADHD, Aspergers syndrom mm.

Det finns även en slags egenvald behandling. Musik som avslappnings och avstressning är mycket effektivt även det.

I tidningen Illustrerad Vetenskap nr 7. 2004 kan man läsa om hur musik får vissa hjärncentra att växa om man börjar utöva musik redan som barn. Jag tror absolut att musik gör en klokare. Musik är ett annorlunda sätt att tänka. Det är både melodik och rytmik som spelar in. Texten har också sin betydelse.

I Dagens Nyheter den 25 juni 2002 var det en artikel som handlade om hur en förskola i stockholmsförorten Tensta, med hjälp av sång och musik ?leker fram språket?. De anser att musik stimulerar språkets inlärning. Det tycker jag låter som en bra idé.

Det finns musikstycken som är speciellt uttagna för inlärning. På en skiva som heter med det mycket påhittiga namnet ?Musik för inlärning? finns ett antal lugna barockstycken som anses vara passande för inlärning.

Hur påverkade nu de musikstyckena jag spelade upp som introduktion er? Jag tror att de påverka er olika. Varje person upplever musiken olika. Anledningen till att jag valde just dessa stycken är enligt mig för att de är ganska olika. Det första var mycket avslappnat, det andra stressigt, det tredje något depressivt och det fjärde glatt. Så tolkar jag dem. Jag misstänker att ni kanske har en annan uppfattning än mig? Eller tänker vi lika?

Slutligen vill jag rekommendera er att ägna er åt någonting musikaliskt varje dag, det ger mycket. Ni kanske skulle kunna ta och lyssna på lite annan musik än vad ni brukar, kanske börja spela något instrument. Vem vet, ni kanske blir smartare.

Även om jag kan känna att talet känns aningen amtarmässigt idag, så finns det fortfarande sanningar i det, hoppas ni har blivit något klokare av detta!

Kommentarer
Postat av: Sofia

Snart Egypten!!!!! :D Kraaaamis

2007-12-26 @ 14:49:05
URL: http://zoofian.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0